Den mundrappe ”Skalling fra Malling”

Finn og Jacob var danmarks svar på norske 'Wesensteen'. Komikerpar med habile musikere. Denne artikkelen handler i hovedsak om Jacob Haugaard, kjent som "den mudrappe skalling fra Malling". Malling ligger rett sør for Århus.

Min første Jacob Haugaard opplevelse

På ferie i danmark med famile i 1994, slik det var vanlig småbarnsforeldre. En dansk kollega tipset meg om Grøn Koncert i ValbyParken. Grøn Konsert, senere Grøn , er en årlig foreteelse, arrangert av Muskelsvindfonden , et veldedighets arrangement i samarbeid med Tuborg .

Min første Jacob Haugaard opplevelse da han var konferansier på nevnte Grøn Koncert i Valbyparken. Fritt etter hukommelsen introduserte han seg slik:

Jeg , jacob Haugaard skulle egentlig ikke være konferansier i dag. Det skulle formanden for muskelsvindfonden, men.. Han har sku fanden meg gået hen og fået gikt. Hvordan han kan få gikt, som ikke kan lee på en finger er utenfor min forstand.

Denne introduksjonen kom på en konsert med et særdeles blandet publikum, alt fra barnefamiler, ungdommer og ikke mist en rekke bevegelseshemmede i rullestoler. De fleste øldrikkende. Det var spesielt for en nordmann å oppleve denne introduksjonen foran et slikt publikum.

Dette første til at jeg fattet interesse for personen Jacob Haugaard.

Musiker

På slutten av 1970 tallet var han aktiv i bandet Sofamania .

De var en parodi på punk og laget evergreens som «Mit hjem det har intet WC».

En CD med Jacob Haugaard gjorde stor suksess da vi var vel hjemme fra Danmark i 1994. Av låtene kan nevnes :

Komiker

I 1984 traff Jacob Haugaard Finn Nørbygaard.

Gjennom 1980 tallet optrådte de to sammen under navnet Finn & Jacob og gjorde blandt annet filmene Jydekompagniet og Jydekompagniet 3.

Jydekompagniet 2 ble aldri laget, “fordi 2'ere altid bliver en fiasko!”

Finn & Jacob laget en rekke sketcher og reklamer. På 1980 tallet var aktive på DR TV 'Lørdagskanalen'

Paret gjorde senere stor suksess med reklamer for blandt annet Tuborg Squash

Politiker

Jacob Haugaard kalder sine 23.253 stemmer og tiden i Folketinget for »et kunstværk«. Jacob Haugaard har siden 1979 vært representant i Folketinget for Århus Østkredsen som representant for foreningen SABAE, Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer. Etter hvert valg benyttet han partiets tildelte partistøtte for å servere øl og pølser til sine velgere.

Som en parodi på andre politikeres valgløfter inneholdt Jacob Haugaards valgprogram i 1994 løfter om stort og smått:

  • Mere medvind på cykelstierne
  • Bedre vejr
  • Indefrosne dyrtidsportioner skal udbetales i rutebiler
  • Erhard Jacobsen skal være minister for Ringgadebroen i Århus
  • Fregatten Jylland skal gøres kampklar (skipet ble færdigrestaurert i 1994)
  • Pissoiret foran Århus Musikhus skal genopføres (en toiletbygning ble oppført i 1986)

Min Jacob Haugaard opplevelse 2

På uorganisert sykkeltur ca år 2000 med min sønn. Vi krysset Jylland, de 'danske søhøyland', og deretter sjælland rundt.

Turen bød på mange spesielle opplevelser.

For å holde oss til Jacob, vi dumpet innom Gården til sportshandler Christian P. Larsen ved Lynge i Frøstrup.

Christian P. Larsen, bedre kjent som Krudt Peter, har også en forbindelse til Jacob.

Multikunstneren og folketingspolitikeren Jacob Haugaard ønsket å gi Faaborg en hjælpende hånd med å få bysenteret til å blomstre.

Faaborg hadde et problem med byens hjerte, torget, som ikke fungerte, og efter en kommentar i avisen søndag om denne stenørken, skrev Jacob Haugaard til Stiftstidende i Faaborg og tilbød å låne ut sin berømte urinal-skulptur - en vannskulptur utført af den anerkjente billedkunstner, Gudrun Steen Andersen. Skulpturen kostet 150.000 kroner, og ble finansiert med støtte, som Haugaard fikk fra Folketinget. Jacob Haugaards egen kommentar : - Andre partier bruger støtten på kedelig pr-virksomhed, så jeg besluttede at gå andre veje.

Mange i tinget taler om at støtte kunsten, så ville jeg støtte kunsten ved at give en kunstner arbejde.

Balanserende på en rustfri stålkumme står en særdeles naturtro bronseutgave af Jacob Haugaard selv og later sitt vann. Vannet kommer - populært sagt - som vinden blåser - springvannet drives nemlig av en vindmølle. Skulpturen er nesten i fullfigur, og vindmøllen - som er en kopi av de gamle vindmøller på landet - rager over tre meter til værs.

Krudt-Peter ble kjent da han ville gjenoppbygge et hus 'ude ved vejlerne' på Hannæs. Det blev holdt en stor folke protest i Hannæs hallen til støtte for Krudt-Peter. Jackob Haugaard var ordstyrer. Tross stor støtte, så fikk han aldri lov til å gjenoppbygge sitt barndomshjem.

Under 'Krudt Peters' kamp mot myndighetene ble Jacob Haugaards skulptur flyttet til Krudt Peters eiendom. Myten sier at Jacob da står og 'miger' på samfunnet. (Krudt Peter gikk forøvrig bort i 1986)

Lenker

Kilder